– Jeg har vært her stort sett hver dag siden oktober og det er ingen tvil om at dette har vært veldig viktig for meg og min bedrift, sier Idar Østby i Tydal Sveis & Mek.
10.august 2022
Idar Østby har fått oppdraget med å produsere de 400 vinklene som brukes for å feste støyveggene på containerne. – Jeg har konstruert, sveiset og produsert alt på verkstedet mitt og nå jobber vi med å montere dem, sier Østby som har det så travelt at han har leid inn sveiser Kim Aspen som bidrar når han har friperioder og ferie. – I tillegg har jeg hatt mye sveisearbeid inne i containerne i vinter. Når vi er ferdig her, vurderer jeg å dra til Hustadvika og jobbe på det anlegget de utvider der, forteller Østby som skryter av oppdragsgiverne ved datalagringssenteret. – De er utrolig flinke til å bruke tydalinger og lokalt næringsliv. Det kan bli noen diskusjoner og vi er bestemte karer begge to, jeg og Lars Naas, men vi blir alltid enige til slutt, fastslår Østby og ler.
– Vi startet med prøvegraving i desember 2020 og fra april i fjor har vi vært på området med 4-5 mann i snitt hver dag siden, sier daglig leder i Kyllo Maskin, John Tore Kyllo.
Totalt er det 220-230 000 kubikk masse som er flyttet på tomta, derav 150 000 kubikk fjell som er sprengt ut.
– Dette er en betydelig jobb for oss og vi har hatt en god dialog med Lars Naas og Haakon Bryhni hele tida. Vi har bare brukt lokale arbeidsfolk fra Selbu og Tydal og er veldig fornøyd – dette er en av de største jobbene vi har hatt og vi har på meste hatt 13 personer på tomta samtidig, fortsetter Kyllo som legger til at oppdrag i Tydal kommune nå står for rundt 1/3 av omsetningen til Kyllo Maskin.
– Haakon Bryhni kontaktet oss da støyveggene de hadde bestilt sto fast på et skip og lurte på om vi kunne hjelpe dem med å bygge og montere vegger i et par uker. Det ene tok det andre og nå har vi tatt på oss å produsere og sette opp 2160m² støyvegger med takkonstruksjoner, sier Lars Østby Nilsen fra Fjellguiden Tydal. Østby Nilsen har gått til innkjøp av nye maskiner og utstyr og skrur nå sammen veggene på låven i Sjursgården Vestre, før de monteres på containerne av innleide arbeidsfolk.
– Vi har vært rundt 13 mann og har på det meste hatt 7-8 personer på stedet i mange dager – alle har annen jobb eller går på skole, men det er bare flinke folk og alle har lokal tilknytning, fortsetter Lars.
– Det er viktig for oss å få en sånn type jobb, selv om det ligger litt utenfor vår kjernevirksomhet. Turismen er litt amputert på grunn av usikkerhet med hensyn til båtrute og nedtapping av Nesjøen – samtidig er det av stor betydning for oss å kunne vise at vi klarer å ta en så stor jobb, konstaterer Lars som er svært fornøyd med samarbeidet med Tydal Data Center.
Børge Holm-Wennberg (28) fra Stjørdal er den første av etter hvert flere dataingeniører som skal jobbe på Tydal Data Center. Han har vært ansatt siden begynnelsen av juni og er godt fornøyd med å ha fått fast jobb i Tydal. – Jeg har drevet med programmering siden jeg var 12-13 år gammel og har alltid vært veldig IT-interessert. Det å få jobbe med hobbyen sin i en profesjonell setting som denne er helt fantastisk – Haakon Bryhni og Lars Naas har vist meg en enorm tillit. Jeg har fått mye ansvar og fått vært med på mye spennende – her har du et nettverk av sensorer som overgår alt jeg har vært borti før, forteller stjørdalingen som slår fast at han føler seg som en tydaling allerede.
– Jeg følte meg skikkelig velkommen fra første dag, Olav Harry Østby fra Tydal kommune var helt enestående – det samme gjelder Haakon og Lars som arbeidsgivere og alle jeg jobber sammen med her på datalagringssenteret, fortsetter Holm-Wennberg som nå ønsker å kjøpe seg hus og bosette seg i Tydal.
– Det er noe med fjellufta, jeg sover bedre og konsentrerer meg bedre. Du får en helt annen ro i kroppen av å bo her enn å bo mellom jernbanen og E6 på Stjørdal, konstaterer Holm-Wennberg som nå håper at Tydal Data Center som trygg arbeidsplass bidrar til at noen av de lokale ungdommene som er ute og studerer kommer tilbake hit.
Brødrene Mikael (18) og Aleksander Østbyhaug-Sollie (16) er i gang med sin første uke på sommerjobb hos Tydal Data Center. Begge bor på Øvre Tverreggen i Trondheim der Aleksander skal starte på bygg og anlegg på Tiller videregående skole og Mikael skal jobbe et år etter å ha fullført elektrolinja og påbygg. – Vi hørte om jobben gjennom tante som bor i Tydal, hun nevnte det til mamma og vi syntes det hørtes interessant ut. Det passet bra når vi i tillegg hadde et sted å bo, sier brødreparet som kan fortelle at de bor hos bestefar Eivind Østbyhaug når de jobber på datasenteret i Tydal.
– Vi pakker ut datamaskiner, stabler dem på paller og setter dem inn i hyller i containere. Det er en veldig grei jobb – og så er den godt betalt. I tillegg er alle her hyggelig og det er et trivelig arbeidsmiljø, avslutter Mikael og Aleksander.
Bjørg Høvik Aas og Bente Sigolsen står for alt av matlaging og renhold på Tydal Data Center. Begge er ufør, men stortrives i sine nye jobber. – Jeg kommer meg ut og ser folk og føler at jeg duger til noe. Jeg har aldri hatt det så bra noen gang i noen jobb, konstaterer Bjørg Høvik Aas. – Jeg kunne ikke hatt et bedre arbeidssted og det er så fint å komme seg ut, samtykker Bente Sigolsen. Begge roser arbeidsmiljøet og arbeidsgiverne.
– Her er alle like, sjefene spiser sammen med de ansatte og vi får frie tøyler til det meste. Det gjør at jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag og er villig til å stå på mer, avslutter Høvik Aas og Sigolsen sier seg enig.
– Det er gøy å gå på jobb på Tydal Data Center.
Ola Østbyhaug (20) er nyansatt som lærling i serviceelektrikerfaget hos Tydal Data Center og han trives bra så langt.
– Her har jeg fått ansvaret for å holde i gang verkstedet der vi reparerer datautstyr, i tillegg hjelper jeg til med alt mulig. Akkurat nå går det mest i å pakke ut og sortere datamaskiner, forteller Østbyhaug. Ola har vært interessert i data siden ungdomsskolen og kan fortelle at han på den tiden begynte å bygge sine egne kortdistanseradioer etter å ha syslet litt med å åpne radioer og tv-apparater for å se hvordan ting fungerte. – Jeg har i tillegg vært veldig interessert i verdensrommet, noe som gjorde at jeg etter å ha gått el-energi i Selbu og dataelektronikk på Strinda, valgte å dra til Andøya for å studere romteknologi. Dessverre mistet jeg interessen etter det første halvåret der ute, så det er nok ikke noe jeg kommer til å studere videre, fastslår Østbyhaug som har tenkt å bli i Tydal.
– Jeg har lyst til å bo her i Tydal, ikke i en by. Både Aurotech hvor jeg jobbet tidligere og Haakon Bryhni her ved datasenteret har oppfordret meg til å ta høyere utdanning etter lærlingetiden min her, så det er mulig jeg velger å studere til å bli elektroingeniør. Jeg ønsker å få meg fast jobb i Tydal og det er supert at vi får flere og mer varierte arbeidsplasser her, avslutter Ola som håper at etableringen av datalagringssenteret gjør at det er flere som har lyst til å bli i Tydal eller flytte hit.
Odd Georg Østbyhaug var en av de første tydalingene som ble fast ansatt hos Tydal Data Center og han gleder seg til å få ta del i alt som skal skje på senteret fremover. – Det blir veldig spennende fremover, særlig med alt som skal foregå i det nye bygget i neste byggetrinn. Den teknologien som kommer her og de mulighetene som åpner seg for å utnytte overskuddsvarmen, det er helt enormt, forteller Østbyhaug.
– Dette er så viktig for Tydal, det skaper arbeidsplasser, det bygges boliger og legger til rette for ny industri. Det er fremdeles flere ubesatte stillinger her og det å jobbe her er en unik mulighet som jeg håper flere oppdager, avslutter Østbyhaug.
Eksterne ressurser og lenker